les

Luisteren naar je lichaam

les Progress:

Luisteren is een heel waardevolle eigenschap, zeker in onze stressvolle maatschappij waar alles snel moet gaan, waar we communiceren met korte berichtjes of mails en waar we weinig tijd hebben.

Echt diepgaand luisteren is nog waardevoller. Je hebt misschien al kunnen ervaren dat als iemand heel diepgaand luistert naar jou dat dat enorm vervullend is omdat je dan echt gehoord wordt en het gevoel hebt dat je er helemaal mag zijn. En zo is het ook met het lichaam. Omdat het lichaam leeft en het ook spreekt. Maar het spreekt niet in woorden, het spreekt voornamelijk met gevoel en gevoel is de vertaling van wat jouw lichaam je zegt. Bijvoorbeeld als je je niet goed voelt dan gaat het lichaam in spanning, het verkrampt en het kan ook verzuren. Daardoor heb je dan ook minder bewegingsvrijheid en uiteindelijk kan dat ook leiden tot ziekte. Voelt het lichaam zich wel goed dan gaat het eerder ontspannnen, dan komt er ruimte en kan er ook vreugde komen.

Daardoor wordt je lichaam ook soepelder en ben jij vitaler.

Dus leren luisteren naar je lichaam is heel belangrijk.

En hoe doe je dat nu? Daar zijn een aantal stappen voor.

  • Eerst en vooral moet je er tijd voor nemen.
  • Een tweede stap is het aandacht geven. Maar dat is niet zo simpel omdat een lichaam heel complex is en bestaat uit heel veel verschillende delen. Zo kan je hoofd zich heel anders voelen dan je hart, of je buik of je voeten. Daar zijn allemaal verschillende gevoelens aanwezig. Dus het is gemakkelijker om het lichaam in verschillende delen te begroeten.
  • En dan heb je de derde stap waarin je je lichaam vraagt hoe het zich voelt.
  • En de vierde stap is natuurlijk geduld hebben en het antwoord afwachten. En dat kan best wel wat oefening vragen, maar vooral openhartigheid.

Het lichaam is een heel intelligent systeem. En als je er niet naar luistert dan kan dat ertoe leiden dat het leven hard en moeilijk wordt voor jou. En zelfs al is het dan niet hard en moeilijk, dan voelt het toch niet echt liefdevol aan.

Maar luister je er wel naar, dan geeft jou dat heel veel vreugde en in een verder stadium kan dat ertoe leiden dat het leven veel gemakkelijker gaat, veel meer vanzelf.