les

Slaapmeditatie trap

les Progress:

1 op 5 personen van 15 jaar of ouder kampt met slaapproblemen. Het betekent slecht inslapen, doorslapen of ’s ochtends vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen. We spreken van slaaptekort als je overdag merkt dat je daar last van hebt, door vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, draaierigheid, concentratiestoornissen en verminderde prestatie.

Slaap is een diepere vorm van rust die spontaan op ontspanning volgt. Je kunt niet leren slapen, maar je kunt we leren ontspannen, zodat de slaap na verloop van tijd vanzelf volgt. Probeer vooral niet te slapen! Te hard proberen te slapen werkt namelijk averechts doordat je teveel spanning creëert.

Conditionering: na 3 weken treedt conditionering op. Het bed krijgt dan alsmaar meer de betekenis van ‘de plaats waar ik wakker lig’. Ook als je bij het slapengaan het werkprogramma voor de volgende dag opstelt of tv kijkt, dan wordt het bed automatisch met deze activiteiten geassocieerd. Het bed is dan ‘prikkel voor mentale activiteit’ en je begint automatisch te piekeren. Om dit te doorbreken moet je de verkeerde gewoonten veranderen en het piekeren en de spanningsopbouw omzetten in kalmte en ontspanning.

Oefeningen om in te slapen zijn gericht op het stadium net voor het slapen, om een vorm van ontspanning te krijgen die ervoor zorgt dat je in slaap valt. We streven naar een combinatie van ontspanning, loslaten van alle gedachten die opwinding creëren en je behaaglijk en tevreden voelen. Om dit te bereiken gebruiken we autosuggestietechnieken die je aandacht richten op je ademhaling, op je lichaam, terwijl je geest zich richt op comfort, ontspanning en op aangename gevoelens.

Geef jezelf de tijd om je slechte slaapgewoonten af te leren en het gewone slaappatroon opnieuw aan te leren. Je hebt ongeveer twee tot drie weken nodig om opnieuw een gewoon slaappatroon te ontwikkelen.